1. Nieuws
  2. Zwembad aanleggen, hoe zit dat met de planning?

Hoe zit het met de planning voor de aanleg van een zwembad?

Een eigen zwembad hebben is voor velen een droom, lekker zwemmen in de zomermaanden in je eigen tuin. Wat is er mooier dat je om te zwemmen niet eens de deur uit hoeft?

Het plannen van een zwembad doe je niet zomaar. Het begint met het maken van een inschatting hoeveel ruimte je wilt besteden voor het zwembad in de tuin, wat is de ideale plek en welk soort zwembad wil je graag. Gelukkig is er sinds 2012 in de regel geen reguliere bouwvergunning meer nodig voor het aanleggen van een zwembad.  Later in de blog komt de planning uitgebreid aan bod.

Zwembad aanleggen, hoe zit dat met de planning?

zwembad aanleggen plan

Wanneer is het tijd om te beslissen?

Als de zomer net voorbij is en de herfst intreedt wordt het weer grimmiger, de bladeren vallen van de bomen. Dit lijkt niet de ideale tijd om na te denken over een zwembad voor het onbezorgd zwemmen in de zomer onder een strakke blauwe lucht. En toch…. Als je op je vingers na gaat tellen hoe lang het duurt vanaf het eerste contact voor het aanleggen van een zwembad tot de eerste plons, dan is dit juist de tijd om in actie te komen.

Net als met de aankoop van een auto of een bankstel, heeft ook een zwembad een levertijd. Er komt immers veel bij kijken. Het bad moet geplaatst worden, er moet een filterinstallatie geïnstalleerd worden en ook rond het zwembad zal er het één en ander moeten worden afgewerkt. Denk hierbij aan terrassen en de tuin. Maar voor dat je zover bent moet er een inschatting worden gemaakt voor de plek van het zwembad en de ruimte die daarvoor beschikbaar is.

zwembad nova

novaJe kunt niet zomaar een gat graven.

Kijk eerst eens naar de grond, wat voor soort grond is het? Klei? Zand? Hoe zit het met de hoogte van het grondwater? Het mag duidelijk zijn dat je niet zomaar een gat graaft. Droge grond is ideaal, maar dat betekent niet dat andere soorten grond uit te sluiten zijn. Het is in ieder geval goed te kijken naar de grondsoort en de stand van het grondwater.

Een zwembad bouwen doe je stap voor stap. Alles begint met een ontwerp/ plan.

Binnen dit ontwerp wordt al veel duidelijk, waar de filterinstallatie moet komen, de ligging van het zwembad en natuurlijk ook de toegang naar het zwembad. Het moet natuurlijk goed bereikbaar zijn vanuit jullie huis. Hoe de situatie is als het zwembad geheel of gedeeltelijk in het huis geplaatst wordt.

De lengte en de breedte worden bepaald. Welke afdekking komt er over het zwembad? Als je zelf geen antwoord hebt op deze vragen kan Starline Oost je hierin adviseren. Ook het type zwembad is bepalend voor de levertijd.

Maatwerk? Of toch een prefab bad?

Wil je een maatwerk zwembad aanleggen? Een prefab zwembad? Een zwemvijver? Een RVS bad of bouwkundig bad? De mogelijkheden zijn oneindig al naar gelang jullie wensen en budget. Elk type zwembad heeft zo zijn eigen eigenschappen. Ook kan de techniek totaal anders zijn per soort zwembad. Een zwemvijver heeft een ander filtersysteem dan bijvoorbeeld een Starline Monoblock zwembad.

Ook is het mogelijk de waterbehandeling van jullie zwembad volledig te automatiseren zodat je hier minder omkijken naar hebt. Binnen de soorten zwembaden is er een ruime keuze, denk hierbij aan Infinity (overloop) zwembaden, bouwkundige zwembaden, rvs-zwembaden of zelfs zwembaden met glaswanden. Kortom, de mogelijkheden zijn oneindig.

filterinstallatie

Is mijn tuin te klein voor een zwembad?

Ook als je nadenkt over een klein zwembad aan te leggen zijn er genoeg mogelijkheden. Ook in kleine tuinen is een zwembad aanleggen prima te realiseren. Om toch goed te kunnen zwemmen kun je bijvoorbeeld kiezen voor een tegenstroominstallatie, ook wel Jetstream genoemd. In een zwembad met jetstream kun je door de tegenstroom in een relatief klein oppervlak zwemmen, zoiets als lopen op een loopband. De intensiteit is eenvoudig regelbaar waardoor je verschillende zwemslagen kunt trainen. Bekijk de onderstaande Urban Active video

Het plan is klaar, en nu?

Als het plan voor het zwembad klaar is worden er verschillende werkzaamheden ingepland, het zwembad moet besteld en geproduceerd worden. De bouwkundige werkzaamheden zoals graafwerk en het storten van een solide betonvloer, om verzakking van het zwembad te voorkomen, moet ingepland worden.

Nadat het zwembad geleverd is en op de betonplaat staat wordt het zwembad naar de technische ruimte aangesloten door de monteurs van Starline Oost waar ook begonnen gaat worden van de installatie van de filtertechniek en waterbehandeling. Nadat deze installatiewerkzaamheden gereed zijn, is het zwembad klaar om aangevuld te worden met stabilisatiezand.

Hierna kan er begonnen worden met het aanbrengen van de randstenen en de aanleg van eventuele terrassen. Hierna kan de tuin weer mooi op het zwembad en de terrassen aangesloten worden. Als al deze stappen zijn uitgevoerd is de realisatie van het plan compleet en kunnen jullie genieten van jullie zwembad.

zwembadplan
zwembad afwerken

Een zwembad mooi afwerken maakt het plaatje compleet.

Met het plaatsen van een zwembad is het werk nog niet gedaan, ook rond het zwembad zal er van alles gerealiseerd moeten worden. Denk hierbij aan randstenen, een terras, buitendouche, overkappingen (poolhouse), tuinaanleg, enzovoort. Als jullie zwembad voor de lente geplaats wordt heeft de rest van de tuin ook veel meer gelegenheid om weer aan te groeien zodat deze er in de zomer een stuk beter en minder kaal uitziet.

tuinontwerpDe vakman weet raad.

Ga je in zee met de juiste zwembadbouwer, dan zal deze van A tot Z voor al die aspecten zorg dragen. Hij zal samen met jullie de wensen bespreken en een ontwerp maken. Kijken welke filtertechniek en waterbehandeling er nodig is en jullie informeren hoe er onderhoud moet worden gepleegd aan het zwembad en de installatie.

Starline Oost heeft een ruime specialistische ervaring om alle wensen die mensen hebben voor een luxe zwembad, waarin Wellness vooropstaat, te kunnen realiseren. Of dat nu een Starline bad, een RVS-zwembad, een bouwkundig zwembad, of een zwemvijver is, alles is bespreekbaar en te realiseren. Om jullie zoveel mogelijk te ontzorgen kun je bij Starline Oost ook kiezen voor diverse onderhoudscontracten.