Wat doe ik met mijn Jacuzzi in de winter?

Misschien denk je dat het winterseizoen niet zo geschikt is om in jouw Jacuzzi te zitten. De kou buiten nodigt niet echt uit om buiten ook maar iets te doen, dus ook niet in je Jacuzzi zitten.

Toch is er meer voor te zeggen dan je op het eerste moment denkt. Allereerst kun je op deze manier het hele jaar door van je tuin genieten. Je gaat niet zo snel op een stoel buiten zitten in de winter, maar relaxen met het comfort van een warm bad is een heel ander verhaal.

Jacuzzi in de winter, 5 dingen om in de gaten te houden!

Zwembad laten bouwen.

Jacuzzi in de Winter?

Als je van het warme water geniet in de zomer en in het voorjaar, waarom zou dat dan in de late herfst en de winter anders zijn. Misschien is het juist in de herfst en winter fijn om van de kou in een heerlijk warm bad te stappen. Als je namelijk één keer in het water bent merk je niets meer van de kou die buiten om je heen is.

In het slechtste geval kan je hoofd koud worden omdat die boven het water uitsteekt. Ervaar je dat als een minpunt? Doe dan een muts op. De muts zorgt ervoor dat jouw hoofd geen onnodige warmte verliest. Het klinkt misschien een beetje raar, maar je zult zien dat het helpt.

In de winter gebruikmaken van een Jacuzzi heeft meerdere positieve therapeutische effecten. Denk aan een betere weerstand, ontspanning die niet gebonden is aan zomer weer. En als jij je goed voelt door het gebruik van een spa, wat zou dan de reden zijn dat niet het hele jaar door te doen?

starline-oost-portfolio-1215

Er zijn wel een aantal dingen die je in de gaten moet houden.

 1. De temperatuur:
  In de winter is het kouder dan in de lente en de zomer. Om die reden kan het zijn dat het behaaglijker is om de temperatuur wat hoger te zetten. Het water heeft in de winter ook de neiging sterker af te koelen, dus dit kun je zo eenvoudig compenseren.
 2. Het waterpeil.
  In de winter verdampt het water van jouw Jacuzzi door de warmte net als in de zomer. Dus ook als je wat minder gebruik maakt van jouw Jacuzzi is het toch verstandig het waterpeil met regelmaat even te checken.
 3. Afdekking.
  Dek je Jacuzzi af met de bijgeleverde afdekking als je hem niet gebruikt. Als deze afdekking zwaar wordt betekent dit dat het isolatiemateriaal volgezogen is met water(damp). Hierdoor neemt de isolerende werking af.
 4. Houd je water schoon
  Als je toch wat minder vaak jouw Jacuzzi gebruikt in de winter check dan ook het water. Dit kun je prima doen met de check op het waterpeil. Je hebt de neiging om bij verminderd gebruik ook dit soort dingen minder intensief te checken. Het water vervangen kan ten aller tijde, ook als het vriest. Let er alleen op dat je het wel in één keer doet zodat de waterresten in de Jacuzzi niet de kans krijgen te bevriezen.
 5. De jets aan- of uitzetten
  Ook in de winter kun je ervoor kiezen om de jets aan of uit te zetten, bedenk dan wel dat door de watercirculatie het water sneller af zal koelen. Door de jets uit te laten blijft het water langer warm. Bij gebruik van de jets in de winter zal het dus meer energie kosten om het water op temperatuur te houden. Dit is dus wel iets om rekening mee te houden.
zwembad-overkapping-starline-oost

Veel gestelde vragen:

Kan een Jacuzzi buiten staan in de winter?

Ja, dat kan. Sterker je kunt ook prima een Jacuzzi buiten gebruiken in de winter. Het is goed voor jouw weerstand en je geniet het hele jaar door van de ontspanning die de Jacuzzi biedt. Voor opblaasbare spa’s gelden andere regels. We hebben het hier over de originele spa van het merk Jacuzzi .

Kan ik mijn Jacuzzi ook laten leeglopen in de winter?

Bij een auto die in gebruik is laat je niet zomaar de olie van het motorblok weglopen. Iedereen weet dat die niet goed is voor het motorblok, er kan rommel achterblijven en de onderdelen kunnen uitdrogen en barsten. Precies dit geldt ook voor een Jacuzzi.

Als je het water er uitlaat lopen en de Jacuzzi langere tijd niet gebruikt kunnen onderdelen van de spa uitdrogen, barsten of vast gaan zitten. Het water dat in de spa zit zorgt voor het soepel blijven van de onderdelen in de spa. Ook al heb je alle water uit de spa weg laten lopen, er zullen altijd restjes water achterblijven die kunnen bevriezen in de winter en schade aan het apparaat veroorzaken. Vooral de dichtingen en rubbers hebben te leiden als deze droog staan. Het beste voor je spa is deze het hele jaar door te gebruiken, dus ook in de winter.

Krijg ik het niet koud in een Jacuzzi in de winter?

Of je nu in de zomer of in de winter in jouw Jacuzzi stapt voor een heerlijk ontspanning, het water is warm en jij zit voor het grootste gedeelte onder water in de warmte. Je zult het dus niet koud krijgen. Alleen jouw hoofd steekt boven het water uit. Mocht het zo zijn dat je een koud hoofd krijgt, zet dan een muts op. De muts houdt de warmte van jouw hoofd vast zodat je helemaal een warm en behaaglijk gevoel krijgt.

Kan ik ook in de regen en sneeuw in de Jacuzzi?

Uiteraard kun je ook in de regen of sneeuw in de Jacuzzi. Of je dit als prettig ervaart is een ander verhaal. Om onder alle omstandigheden, dus ook als het regent of sneeuwt is het fijn om de Jacuzzi onder een afdak(je) te hebben. Zo zit je droog met je hoofd en maakt het weer niet meer zo veel uit.

Hoe plaats ik een Jacuzzi zodat ik er het hele jaar plezier van heb?

Niets is zo veranderlijk als het weer in Nederland, bij het plaatsen van een Jacuzzi is het daarom verstandig om daar rekening mee te houden. Als het weer guur en miezerig is wil je daar geen last van hebben. Plaats daarom de Jacuzzi uit de wind in de luwte. Een afdak of onder een veranda is daarom altijd een goed idee. Je kunt ook nadenken over een afdak met een flexibele wind beschutting. Het is in ieder geval iets om over na te denken zodat je altijd maximaal plezier hebt van jouw spa.

Hoe maak ik mijn Jacuzzi winterklaar?

 1. Zet hem vooral niet uit en laat hem niet leeglopen.
 2. Wil je de Jacuzzi toch niet gebruiken zet dan alleen de temperatuur naar de laagst mogelijke stand (meestal 22 graden) of in de ECO stand.
 3. Zet de temperatuur in de winter hoger dan in de zomer.
 4. Dek de Jacuzzi af met de bijpassende cover of eventueel een extra winterhoes voor extra isolatie.
 5. Controleer regelmatig het waterpeil en de waterkwaliteit.
natuurbad-starline-oost

Samenvatting:

Er is niets op tegen jouw Jacuzzi ook in de winter gewoon te gebruiken, sterker nog: Het is beter voor de Jacuzzi. Op die manier kun je het hele jaar door genieten van je tuin en de spa, in elk weertype wanneer het jou uitkomt.

Nog even dit….

Een Jacuzzi koop je net als veel producten bij de specialist. Als je overweegt een Jacuzzi te kopen, laat je dan goed informeren. Vraag alles wat je weten wilt en houd rekening met een eventuele levertijd. Een Jacuzzi vergt onderhoud. De onderdelen moeten worden gereinigd en worden onderhouden. Starline Oost is de officiële dealer voor het merk Jacuzzi®.

Heb je vragen over Jacuzzi producten? Neem dan  contact met ons op of met onze partner Starline Veenendaal